Kaszotto z burakami

SKŁADNIKI

Opakowanie kaszy pęczak (ok. 350g),

1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

2 l bulionu wegetariańskiego,

1,5 kg buraków,

150 g koziego sera,

1 duża cebula,

oliwa z oliwek,

olej kokosowy,

3 ząbki czosnku

sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE
Obrane buraki kroimy na ćwiartki. Skropione oliwą i oprószone solą wkładamy na 30 minut do piekarnika (180°C). Po upieczeniu i ostudzeniu, kroimy je w kostkę.Na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy pęczak i smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Dodajemy wino, ½ szklanki bulionu i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Powtarzamy czynność do momentu skończenia bulionu.Dodajemy buraki (my dodaliśmy jeszcze posiekaną natkę pietruszki), dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, do momentu aż kasza będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy ze startym kozim serem.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel