Pasztet z kaszy jaglanej, bobu i jarmużu

SKŁADNIKI


1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

1/2 kg bobu

4 liście jarmużu

2 szklanki pestek słonecznika

1/2 kg groszku (świeży lub mrożony)

Łyżeczka curry

Łyżeczka kolendry

Łyżka oregano

Łyżeczka majeranku

Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE
Bób gotujemy około 10 minut. Miksujemy (bez obierania) razem z jarmużem. Groszek gotujemy około 3-4 minuty i miksujemy. Kaszę gotujemy około 15 minut. Ziarna słonecznika miksujemy na mąkę. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Formę o wymiarach 30 na 10 cm wykładamy papierem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godzin - lepiej się kroi.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel