Przepisy

PRZEPISY !!!

 

Ciasteczka owsiane: 

 

Składniki:

Przepis:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 150°C.
  2. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną i mieszamy.
  3. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz rodzynki i ponownie mieszamy.
  4. W rondelku roztapiamy olej kokosowy z miodem oraz z 1 łyżką wody.
  5. Przelewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy.
  6. Z powstałej masy lepimy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

 


 

 

 Tajska sałatka z krewetkami:

 

Składniki: 

  • 110 g makaronu Shirataki
  • 10 krewetek Black Tiger
  • ok. 10 sztuk pomidorków cherry
  • 40 g ogórka
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

SOS:

 

 

Przepis:

  1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Pomidorki kroimy na połówki, a ogórka na cieniutkie plasterki.
  3. Orzeszki ziemne drobno siekamy.

Sos:

  1. Do rondelka wkładamy imbir, dodajemy ocet ryżowy, cukier.
  2. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
  3. Gotujemy przez około 1 minutę, następnie wkładamy krewetki, połowę posiekanej papryczki chili i gotujemy przez około 30 sekund z każdej strony (surowe - szare krewetki można gotować trochę dłużej, aż zmienią kolor na pomarańczowy).
  4. Odstawiamy z ognia, dodajemy resztę papryczki chili oraz sok z limonki i sos sojowy.
  5. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. 

 


 

 

 

 Pasztet z kaszy jaglanej, bobu i jarmużu:

 

Składniki: 

Przepis:

  1. Bób gotujemy około 10 minut.
  2. Miksujemy (bez obierania) razem z jarmużem.
  3. Groszek gotujemy około 3-4 minuty i miksujemy.
  4. Kaszę gotujemy około 15 minut.
  5. Ziarna słonecznika miksujemy na mąkę.
  6. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy.
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
  8. Masę odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.
  9. Formę o wymiarach 30 na 10 cm wykładamy papierem i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
  10. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godzin - lepiej się kroi.

 


 

Lody bananowe:

Składniki:

 

Przepis:

  1. Banany obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.
  3. Po tym czasie miksujemy z mlekiem na jednolitą masę.
  4. Podajemy polane sokiem malinowym.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel