Przepisy na dania podnoszące odporność

Dżem z czarnego bzu

Składniki:

1.      Owoce czarnego bzu

2.      Szklanka wody

3.      Cukier trzcinowy

Przepis:

  • Umyte i oczyszczone z twardych części owoce czarnego bzu wrzucamy do garnka.
  • Dolewamy szklankę wody.
  • Podczas gotowania owoce puszczą trochę soku możemy wtedy dodać cukier.
  • Całość mieszamy do uzyskania zadowalającej konsystencji.
  • Na kilogram owoców potrzebujemy kilogram cukru.

 


 

Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem

1.      Ok. 1 kg dyni

2.      1 cebula

3.      Por

4.      Mała marchewka

5.      Kawałek imbiru (około 6cm)\

6.      3 ząbki czosnku

7.      1l bulionu

8.      Łyżka oleju kokosowego

9.      Łyżeczka curry

10.  Łyżeczka kurkumy

11.  Szczypta chili

12.  200ml. mleka kokosowego

13.  Cytryna

Przepis:

  • Dynie kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Cebule, pora, czosnek i marchewkę kroimy, a imbir ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę szklimy w garnku na oleju kokosowym.
  • Dodajemy imbir i papryczkę, a następnie podsmażamy.
  • Do garnka wrzucamy pora, marchewkę, dynię i podsmażamy całość.
  • Następnie zalewamy bulionem, dodajemy odrobinę curry i kurkumy, doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości około 20-30 minut.
  • W miseczce mieszamy zupę z mlekiem kokosowym i wlewamy do garnka.
  • Chwilę gotujemy. Miksujemy zupę na gładki krem.
  • Możemy podać z pestkami dyni lub grzankami.

 


 

 

Składniki:

1.      Duży banan

2.      2 pomarańcze

3.      3 szt. kiwi

4.      Gałązka selera naciowego

5.      Pęczek natki pietruszki

6.      3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

7.      1 łyżka miodu

8.      ½ szklanki wody

 

Przepis:

Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl.

 


  Zupa z soczewicy 

 

Składniki:

  1. 2 marchewki
  2. Mała pietruszka
  3. Pół pora
  4. Kawałek selera
  5. Szklanka czerwonej soczewicy
  6. Szczypta cynamonu
  7. Łyżka octu jabłkowego
  8. Szczypta kurkumy
  9. 2 łyżki oliwy

 

Przepis:

  • Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą.
  • Gotujemy ok. 10 minut.
  • Dodajemy soczewicę i gotujemy kolejne 10 minut.
  • Dodajemy oliwę i przyprawy.
  • Zupę możemy również zmiksować na krem.

 

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel