Przepisy na odporność

PRZEPISY NA DANIA PODNOSZĄCE ODPORNOŚĆ!!!

 

Mikstura na odporność

Składniki:

 

 

1.      1 szklanka miodu

2.      1 szklanka przegotowanej wody

3.      4 cytryny

4.      2 główki czosnku

 

Przepis:

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do miodu, wody i wyciśniętego soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 24 godz. w ciepłym miejscu -przykrywamy ściereczką. Po upływie tego czasu przelewamy prze gazę. Przechowujemy w lodówce.

Codziennie wypijamy około 2 łyżki J

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Czosnkowa zupa krem

 

Składniki:

 

1. Ok. 10 ząbków czosnku
2. 1 cebula
3. 1/2 l bulionu
4. 1/2 szklanki śmietany 30 %
5. Sól i pieprz + masło do podsmażenia

6. Do podania: grzanki/czarnuszka

 

Przepis:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy (niezbyt drobno)
Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, od razu dodając szczyptę soli. Kiedy warzywa się zeszklą, zalewamy je bulionem i gotujemy. Następnie dodajemy śmietankę i na małym ogniu gotujemy ok. 10 min.
Miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 Poncz imbirowy

 

Składniki do przygotowania 4 porcji:

 

1.       Kawałek świeżego imbiru

2.       1 laska cynamonu

3.       2 goździki

4.       Odrobina kardamonu

5.       500 ml nektaru z żurawiny amerykańskiej

6.       500 ml soku pomarańczowego

7.       4 łyżki cukru trzcinowego

 

 

Przepis:

Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Razem z przyprawą do grzanego wina umieszczamy w zaparzaczu i zamykamy. Gotujemy przyprawy z nektarem z żurawiny i sokiem pomarańczowym. Zdejmujemy z ognia, rozlewamy do przygotowanych szklanek (z zaparzaczami) i odstawiamy na 5-10 minut.

 

Pietruszkowa lemoniada

 

Składniki:

 

1.      Pęczek natki pietruszki

2.      2 cytryny

3.      1 łyżka miodu

4.      1l letniej wody

Przepis:

Natkę pietruszki dokładnie myjemy i miksujemy z dodatkiem odrobiny wody. Dodajemy resztę wody, wyciśnięty sok z cytryny i miód.
Lemoniadę popijamy przez cały dzień między posiłkami.

 

Kasza jaglana z karmelizowanymi bananami i orzechami

 

Składniki:

  1. Kasza jaglana
  2. Banan (najlepiej taki mało dojrzały)
  3. 1/2 szklanki brązowego cukru
  4. 2-3 łyżki wody
  5. Mleko roślinne (opcjonalnie)
  6. Orzechy włoskie

 

Przepis:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu podstawowego. Do gotowej kaszy możemy dodać mleko roślinne. 

Karmelizowane banany: na małej patelni rozpuszczamy brązowy cukier z wodą. Możemy dodać opcjonalnie łyżeczkę masła i szczyptę soli. Gdy całość stanie się płynna zanurzamy plasterki bananów w karmelu i przez chwilę mieszamy, aż banany staną się miękkie. Delikatnie studzimy i polewamy wierzch jaglanki karmelem z bananami. 

Całość dekorujemy orzechami. 

 

 

 

WSZYSTKIE PRZEPISY

 

 

 

 

 

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel