Tofu z makaronem

SKŁADNIKI

1 kostka tofu,

1 opakowanie makaronu bezglutenowego,

1/2 brokuła,

1 koper włoski,

1 szalotka,

kilka pieczarek,

3 łyżki sezamu,

1 łyżeczka suszonej papryki,

sól himalajska i pieprz do smaku,

olej do smażenia,

Sos sojowy.

 

PRZYGOTOWANIE

Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawić.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną szalotkę, dodać sól i zeszklić. W tym czasie brokuły rozdzielić na małe różyczki, koper włoski posiekać w cienkie paseczki i dodać do zeszklonej szalotki. Dusić, aż brokuły zmiękną, ale ciągle będą jędrne i chrupkie. Odstawić.

Sezam podprażyć na suchej patelni, zdjąć i przesypać do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w grubą kostkę tofu. Podsmażać do zarumienienia, dodać suszoną paprykę i obtoczyć dokładnie. Przerzucić tofu do uprażonego sezamu, wymieszać i odstawić.

Pieczarki pokroić w ósemki, wrzucić na rozgrzaną patelnie po tofu, dodać pieprz i podsmażać, aż zaczną mięknąć. Makaron wrzucić do pieczarek, wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.

Na talerzu układać po kolei makaron z pieczarkami, brokuły z koprem, a na sam wierzch tofu z sezamem. Podawać z sosem sojowym

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel