Warzywa duszone w mleku kokosowym

SKŁADNIKI

3 marchewki;

1/2 brokułu;

1 pietruszka;

1 czerwona papryka;

1 duża garść brukselki;

1 mała młoda cukinia;

1 duża cebula;

2 cm świeżego  imbiru;

1 duża garść orzeszków nerkowca;

1 szklanka mleka kokosowego;

3-4 łyżki oleju kokosowego;

1 łyżeczka łagodnej curry;

1 łyżeczka kurkumy;

1 łyżeczka kminu rzymskiego ( w całości);

1 łyżeczka gorczycy czarnej;

Sól himalajska;

Ryż jaśminowy pełnoziarnisty.

PRZYGOTOWANIE

Warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę i cukinię tniemy w plasterki. Paprykę tniemy w paski. Brukselkę kroimy na pół. Brokuł rozdrabniamy na różyczki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i kroimy w drobne paseczki.

Na głębokiej patelni roztapiamy olej kokosowy i dodajemy kmin i gorczycę . Mieszamy czekamy do czasu gdy gorczyca zacznie strzelać po czym wrzucamy imbir i cebulę. Zarumieniamy. Potem wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy na sporym ogniu mieszając aby się nie przypaliły 5-7 minut. Dorzucamy orzeszki, curry i kurkumę oraz sól do smaku. Mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe, krótko mieszamy, zmniejszamy gaz na minimalny i przykrywamy patelnie pokrywką. Za 5 minut odkrywamy i mieszamy. Po kolejnych 3-4 minutach jest gotowe. Warzywa jemy z ryżem.

Danie gotowe w 20-25 minut, zdrowe i pyszne.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel