Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym

SKŁADNIKI

250 g czerwonej soczewicy,

150 g marchewki (pokrojone w plasterki),

1 duża cebula (pokrojone w kostkę),

3 ząbki czosnku (wyciśnięty),

2 łyżeczki curry,

1 łyżeczka kolendry (proszek),

1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno starty),

1 pomidor (świeży lub z puszki),

1 litr bulionu warzywnego,

1-2 łyżki świeżego soku z cytryny,

2 łyżki oleju kokosowego,

1 łyżeczka soli Himalajskiej,

½ łyżeczka pieprzu (mielonego),

20 g słonecznika,

1 łyżka drobno pociętej zielonej pietruszki,

200 ml mleko kokosowe.

 

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej olej kokosowy z dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebule smaż przez 3 minuty, następnie imbir, czosnek, curry i kolendrę.  Smaż delikatnie przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidora, smaż przez 3 minuty. Dodaj marchewkę. Wymieszaj porządnie z przyprawami i smaż przez 5 minuty. Dodaj czerwoną soczewicę, bulion. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykręć ogień i gotuj przez 20-25 minut aż marchewki będą ugotowane. Dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Dodaj pieprz i sól. Przenieś ugotowane składniki z garnka do blendera. Zmiksuj wszystko do postaci kremu. Dodaj sok z cytryny i przyprawy jeżeli masz taką potrzebę.

Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i posypujemy drobno pociętą pietruszką. 

Uwagi: Przed gotowaniem soczewicy , przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przy smażeniu cebuli i czosnku bądź ostrożny aby nie przypalić czosnku.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel