Zupa krem z zielonych szparagów

SKŁADNIKI

2 pęczki zielonych szparagów,

4 łyżki oleju kokosowego,

1 cebula,

ząbek czosnku,

1 litr bulionu,

szklanka listków bazylii,

sól,

pieprz,

1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej,

migdały w płatkach.

PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce (wyrzucamy) oraz odcinamy główki i odkładamy. Pozostałe łodygi kroimy na 2 - 3 cm kawałki. W garnku na 2 łyżkach oleju kokosowego podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju kokosowego oraz łodygi szparagów, smażyćmy przez ok. 1 - 2 minuty. Pod koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 2 minuty.Dodajemy główki szparagów i gotujemy kolejne 2 minuty. Całość miksujemy z bazylią na idealnie gładki krem.Podajemy z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel