Pasztet z kaszy jaglanej, bobu i jarmużu
SKŁADNIKI
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 kg bobu
4 liście jarmużu
2 szklanki pestek słonecznika
1/2 kg groszku (świeży lub mrożony)
Łyżeczka curry
Łyżeczka kolendry
Łyżka oregano
Łyżeczka majeranku
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
PRZYGOTOWANIE
Bób gotujemy około 10 minut. Miksujemy (bez obierania) razem z jarmużem. Groszek gotujemy około 3-4 minuty i miksujemy. Kaszę gotujemy około 15 minut. Ziarna słonecznika miksujemy na mąkę. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Masę odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Formę o wymiarach 30 na 10 cm wykładamy papierem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godzin - lepiej się kroi.