Przepisy
PRZEPISY !!!
Ciasteczka owsiane:
![]() |
Składniki:
|
Przepis:
- Piekarnik nagrzewamy do 150°C.
- Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną i mieszamy.
- Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz rodzynki i ponownie mieszamy.
- W rondelku roztapiamy olej kokosowy z miodem oraz z 1 łyżką wody.
- Przelewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy.
- Z powstałej masy lepimy kulki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Tajska sałatka z krewetkami:
![]() |
Składniki:
SOS:
|
|
Przepis:
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pomidorki kroimy na połówki, a ogórka na cieniutkie plasterki.
- Orzeszki ziemne drobno siekamy.
Sos:
- Do rondelka wkładamy imbir, dodajemy ocet ryżowy, cukier.
- Mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
- Gotujemy przez około 1 minutę, następnie wkładamy krewetki, połowę posiekanej papryczki chili i gotujemy przez około 30 sekund z każdej strony (surowe - szare krewetki można gotować trochę dłużej, aż zmienią kolor na pomarańczowy).
- Odstawiamy z ognia, dodajemy resztę papryczki chili oraz sok z limonki i sos sojowy.
- Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Pasztet z kaszy jaglanej, bobu i jarmużu:
![]() |
Składniki:
|
Przepis:
- Bób gotujemy około 10 minut.
- Miksujemy (bez obierania) razem z jarmużem.
- Groszek gotujemy około 3-4 minuty i miksujemy.
- Kaszę gotujemy około 15 minut.
- Ziarna słonecznika miksujemy na mąkę.
- Wszystkie składniki łączymy i mieszamy.
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
- Masę odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.
- Formę o wymiarach 30 na 10 cm wykładamy papierem i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
- Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godzin - lepiej się kroi.
Lody bananowe:
![]() |
Składniki:
|
Przepis:
- Banany obieramy i kroimy na plasterki.
- Wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie miksujemy z mlekiem na jednolitą masę.
- Podajemy polane sokiem malinowym.