Przepisy na odporność
PRZEPISY NA DANIA PODNOSZĄCE ODPORNOŚĆ!!!
Mikstura na odporność
Składniki:
|
1. 1 szklanka miodu 2. 1 szklanka przegotowanej wody 3. 4 cytryny 4. 2 główki czosnku
Przepis: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do miodu, wody i wyciśniętego soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 24 godz. w ciepłym miejscu -przykrywamy ściereczką. Po upływie tego czasu przelewamy prze gazę. Przechowujemy w lodówce. Codziennie wypijamy około 2 łyżki J
|
Czosnkowa zupa krem
|
Składniki:
1. Ok. 10 ząbków czosnku 6. Do podania: grzanki/czarnuszka
Przepis:
|
Poncz imbirowy
|
Składniki do przygotowania 4 porcji:
1. Kawałek świeżego imbiru 2. 1 laska cynamonu 3. 2 goździki 4. Odrobina kardamonu 5. 500 ml nektaru z żurawiny amerykańskiej 6. 500 ml soku pomarańczowego 7. 4 łyżki cukru trzcinowego
Przepis: Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Razem z przyprawą do grzanego wina umieszczamy w zaparzaczu i zamykamy. Gotujemy przyprawy z nektarem z żurawiny i sokiem pomarańczowym. Zdejmujemy z ognia, rozlewamy do przygotowanych szklanek (z zaparzaczami) i odstawiamy na 5-10 minut.
|
Pietruszkowa lemoniada
|
Składniki:
1. Pęczek natki pietruszki 2. 2 cytryny 3. 1 łyżka miodu 4. 1l letniej wody Przepis: Natkę pietruszki dokładnie myjemy i miksujemy z dodatkiem odrobiny wody. Dodajemy resztę wody, wyciśnięty sok z cytryny i miód.
|
Kasza jaglana z karmelizowanymi bananami i orzechami
|
Składniki:
Przepis: Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu podstawowego. Do gotowej kaszy możemy dodać mleko roślinne. Karmelizowane banany: na małej patelni rozpuszczamy brązowy cukier z wodą. Możemy dodać opcjonalnie łyżeczkę masła i szczyptę soli. Gdy całość stanie się płynna zanurzamy plasterki bananów w karmelu i przez chwilę mieszamy, aż banany staną się miękkie. Delikatnie studzimy i polewamy wierzch jaglanki karmelem z bananami. Całość dekorujemy orzechami.
|
WSZYSTKIE PRZEPISY
- Tofu z makraonem
- Warzywa duszone w mleku kokosowym
- Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym
- Pasztet z kaszy jaglanej, bobu i jarmużu
- Migdałowa owsianka
- Kokosowy omlet z owocami
- Zielony koktajl
- Placuszki z kaszy manny
- Wegański koktajl
- Kaszotto z burakami
- Hummus z chlorofilem
- Stek z kalafiora
- Naleśniki z kaszy
- Zupa krem z zielonych szparagów
- Naleśniki z rabarbarem
- Kurkuma latte
- Kasza jaglana ze szparagami
- Chłodnik
- Batoniki z musli
- Budyń z kaszy gryczanej
- Chleb kukurydziano-gryczany
- Kotlety jajeczno-jaglane
- Lody bananowe