Tofu z makaronem
SKŁADNIKI
1 kostka tofu,
1 opakowanie makaronu bezglutenowego,
1/2 brokuła,
1 koper włoski,
1 szalotka,
kilka pieczarek,
3 łyżki sezamu,
1 łyżeczka suszonej papryki,
sól himalajska i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną szalotkę, dodać sól i zeszklić. W tym czasie brokuły rozdzielić na małe różyczki, koper włoski posiekać w cienkie paseczki i dodać do zeszklonej szalotki. Dusić, aż brokuły zmiękną, ale ciągle będą jędrne i chrupkie. Odstawić.
Sezam podprażyć na suchej patelni, zdjąć i przesypać do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w grubą kostkę tofu. Podsmażać do zarumienienia, dodać suszoną paprykę i obtoczyć dokładnie. Przerzucić tofu do uprażonego sezamu, wymieszać i odstawić.
Pieczarki pokroić w ósemki, wrzucić na rozgrzaną patelnie po tofu, dodać pieprz i podsmażać, aż zaczną mięknąć. Makaron wrzucić do pieczarek, wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.
Na talerzu układać po kolei makaron z pieczarkami, brokuły z koprem, a na sam wierzch tofu z sezamem. Podawać z sosem sojowym