Warzywa duszone w mleku kokosowym
SKŁADNIKI
3 marchewki;
1/2 brokułu;
1 pietruszka;
1 czerwona papryka;
1 duża garść brukselki;
1 mała młoda cukinia;
1 duża cebula;
2 cm świeżego imbiru;
1 duża garść orzeszków nerkowca;
1 szklanka mleka kokosowego;
3-4 łyżki oleju kokosowego;
1 łyżeczka łagodnej curry;
1 łyżeczka kurkumy;
1 łyżeczka kminu rzymskiego ( w całości);
1 łyżeczka gorczycy czarnej;
PRZYGOTOWANIE
Warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę i cukinię tniemy w plasterki. Paprykę tniemy w paski. Brukselkę kroimy na pół. Brokuł rozdrabniamy na różyczki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i kroimy w drobne paseczki.
Na głębokiej patelni roztapiamy olej kokosowy i dodajemy kmin i gorczycę . Mieszamy czekamy do czasu gdy gorczyca zacznie strzelać po czym wrzucamy imbir i cebulę. Zarumieniamy. Potem wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy na sporym ogniu mieszając aby się nie przypaliły 5-7 minut. Dorzucamy orzeszki, curry i kurkumę oraz sól do smaku. Mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe, krótko mieszamy, zmniejszamy gaz na minimalny i przykrywamy patelnie pokrywką. Za 5 minut odkrywamy i mieszamy. Po kolejnych 3-4 minutach jest gotowe. Warzywa jemy z ryżem.
Danie gotowe w 20-25 minut, zdrowe i pyszne.