Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym
SKŁADNIKI
250 g czerwonej soczewicy,
150 g marchewki (pokrojone w plasterki),
1 duża cebula (pokrojone w kostkę),
3 ząbki czosnku (wyciśnięty),
2 łyżeczki curry,
1 łyżeczka kolendry (proszek),
1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno starty),
1 pomidor (świeży lub z puszki),
1-2 łyżki świeżego soku z cytryny,
2 łyżki oleju kokosowego,
1 łyżeczka soli Himalajskiej,
½ łyżeczka pieprzu (mielonego),
20 g słonecznika,
1 łyżka drobno pociętej zielonej pietruszki,
200 ml mleko kokosowe.
Rozgrzej olej kokosowy z dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebule smaż przez 3 minuty, następnie imbir, czosnek, curry i kolendrę. Smaż delikatnie przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidora, smaż przez 3 minuty. Dodaj marchewkę. Wymieszaj porządnie z przyprawami i smaż przez 5 minuty. Dodaj czerwoną soczewicę, bulion. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykręć ogień i gotuj przez 20-25 minut aż marchewki będą ugotowane. Dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Dodaj pieprz i sól. Przenieś ugotowane składniki z garnka do blendera. Zmiksuj wszystko do postaci kremu. Dodaj sok z cytryny i przyprawy jeżeli masz taką potrzebę.
Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i posypujemy drobno pociętą pietruszką.
Uwagi: Przed gotowaniem soczewicy , przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przy smażeniu cebuli i czosnku bądź ostrożny aby nie przypalić czosnku.