Zupa krem z zielonych szparagów
SKŁADNIKI
2 pęczki zielonych szparagów,
4 łyżki oleju kokosowego,
1 cebula,
ząbek czosnku,
1 litr bulionu,
szklanka listków bazylii,
sól,
pieprz,
1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej,
migdały w płatkach.
PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce (wyrzucamy) oraz odcinamy główki i odkładamy. Pozostałe łodygi kroimy na 2 - 3 cm kawałki. W garnku na 2 łyżkach oleju kokosowego podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju kokosowego oraz łodygi szparagów, smażyćmy przez ok. 1 - 2 minuty. Pod koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 2 minuty.Dodajemy główki szparagów i gotujemy kolejne 2 minuty. Całość miksujemy z bazylią na idealnie gładki krem.Podajemy z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni.